Склад, форма випуску та упаковкаЖелатин (капсула), магній (магнію оксид), вітамін С (кислота аскорбінова), вітамін Е (токоферолу ацетат), маточне молочко (королівське желе, апілак), залізо (заліза пірофосфат), цинк (цинку цитрат), марганець (марганцю глюкон) ), вітамін В3 (вітамін РР, ніацин), мікрокристалічна целюлоза (носій), вітамін А (ретинолу ацетат), вітамін К1, вітамін В6 (піридоксину гідрохлорид), мідь (міді цитрат), вітамін В5 (кальцію пантотенат), вітамін В1 ( тіаміну хлорид), вітамін В2 (рибофлавін), вітамін Д3, хром (хром піколінат), селен ("Селексен", селеномісткий компонент), вітамін В9 (фолієва кислота), йод (йодат калію, калій йодноватокислий), вітамін Н (біотин)ХарактеристикаРекомендується в якості біологічно активної добавки до їжі - додаткового джерела вітамінів, мінералів. речовинах. До складу комплексу входить унікальний природний компонент – бджолине маточне молочко. Маточне молочко виробляється бджолами-годувальницями для вигодовування матки, це найбагатше джерело повноцінного протеїну, ненасичених жирних кислот, мінералів та вітамінів. Сукупність біологічно активних речовин молочка має на організм людини загальну тонізуючу дію, підвищує обмінні процеси, нормалізує травлення, підвищує фізичну та розумову працездатність,стійкість до інфекцій та стресів. Магній бере участь у багатьох процесах, що відбуваються в організмі - у виробленні енергії, засвоєнні глюкози, передачі нервового сигналу, синтезі білків, побудові кісткової тканини, регуляції розслаблення та напруги судин та м'язів. Він надає заспокійливу дію, знижуючи збудливість нервової системи та посилюючи процеси гальмування в корі головного мозку, виступає як протиалергічний та протизапальний фактор, захищає організм від інфекції, беручи участь у виробленні антитіл, відіграє значну роль у процесах згортання крові, регуляції роботи кишечника, сеч передміхурової залози. Магній один із найважливіших мінералів, будучи основним внутрішньоклітинним елементом, активізує ферменти, що регулюють вуглеводний обмін, стимулює утворення білків,регулює зберігання та вивільнення енергії в АТФ, знижує збудження у нервових клітинах, розслаблює серцевий м'яз. Магній зачіпає майже всі аспекти нашого здоров'я. Марганець – есенціальний мікроелемент, що бере участь у регуляції нейрохімічних процесів у центральній нервовій системі. Марганець відіграє у метаболізмі клітини. Марганець необхідний для зростання, відтворення, загоєння ран, ефективної роботи мозку та правильного метаболізму цукрів, інсуліну та холестерину. Марганець є одним із життєво необхідних мікроелементів і бере участь у регуляції найважливіших процесів в організмі людини: входить до складу кількох ферментних систем, є активатором окисно-відновних процесів, активно впливає на обмін білків, вуглеводів та жирів, бере участь в утворенні кісток та хрящів, зміцнює тканини артерій,роблячи їх більш стійкими до утворення склеротичних бляшок, має виражену антиоксидантну активність, необхідний для утворення гемоглобіну та еритроцитів, бере участь в обміні вітамінів С, Е, холіну та вітамінів групи В, необхідний для правильного травлення та засвоєння їжі, важливий для роботи центральної нервової системи, покращує м'язові рефлекси та пам'ять, стимулює процеси зростання, захищає кістковий скелет від наслідків травм, а суглоби – від тертя, впливає на імунний захист організму. Мідь – один з найважливіших незамінних мікроелементів. Мідь бере участь у біохімічних процесах як складова частина електроносних білків, що здійснюють реакції окиснення органічних субстратів молекулярним киснем. Цією роллю вона має своїм особливим властивістю як перехідного металу. Вона входить до складу церулоплазміну,який забезпечує окислення заліза та біогенних амінів, до складу супероксиддисмутази, яка є найсильнішим антиоксидантом, цитохром-з-оксидази, завдяки якій бере участь у процесі дихання, а також бере участь у гідроксилюванні та окисленні дофаміну, тирозину, лізину, сечової кислоти, гістаму, низки фенолів. Мідь бере участь у кровотворенні та у великій кількості реакцій обміну речовин, як компонент солей оксидоредуктаз, у процесах формування еластину, утворення енергії, прискорює одужання, впливає на фарбування шкіри та смакову чутливість. Цей мінерал необхідний для підтримки здорового стану нервової системи та суглобів. Селен є есенціальним мікроелементом для людини та тварин. Він є одним з біологічно важливих мікроелементів, присутніх в організмі людини та що беруть участь у метаболічних,біофізичних та енергетичних реакціях організму, що забезпечують життєздатність та функції клітин, тканин, органів та організму в цілому. Особливо важливою є роль селену для функціональної активності таких органів як серце, печінка, нирки та ін. Біологічні функції селену величезні. Антиоксидантні властивості селену визначають перспективність використання препаратів мікроелементу при оксидантному стресі. Селен стимулює імунітет. Як антиокислювач має захисний вплив на цитоплазматичні мембрани, не допускаючи їх зміни. Поряд з кобальтом і магнієм є фактором, що протидіє порушенням хромосомного апарату. Бере участь у виробленні еритроцитів. Чинить захисну дію на імунну систему, запобігаючи формуванню вільних радикалів, які надають ушкоджуючу дію на організм.Хром є необхідним елементом організму, який відповідає за регуляцію цукру в крові. Він впливає на стан клітинних тканин, на діяльність серцевого м'яза, посилює відновлювальні функції організму, важливий для гормонального обміну. Через погану екологічну обстановку і стресів вміст хрому в організмі зменшується. Нестача хрому в організмі призводить до порушення вуглеводного обміну, виникнення цукрового діабету, розвитку депресій, головного болю, сприяє збільшенню ваги. З віком засвоюваність хрому порушується і тому 90% людей відчувають його нестачу. Хром також вважається фактором довголіття. Це пов'язано з його позитивним впливом на функцію дегідроепіандростерону (ДГЕА) – важливого ендогенного гормону молодості – а також із захистом білків від гліколізу, зокрема, сполучної тканини.Високий рівень інсуліну гальмує дію вироблюваного організмом ДГЕА, а в результаті організм людей, що "залежать від солодкого"", виявляє тенденцію до прискореного старіння. Враховуючи, що з віком рівень ДГЕА знижується, люди похилого віку повинні періодично доповнювати свій раціон "біологічно активним"" хромом , щоб підтримати функцію мозку, активність імунної системи та м'язовий тонус. Цинк необхідний для нормального росту шкіри, волосся та нігтів, а також при загоєнні ран, оскільки він відіграє важливу роль у синтезі білків організму та при копіюванні генетичного матеріалу. Цинк необхідний здорової імунної системи. Цинк діє як необхідний кофактор більш ніж у дюжині хімічних реакцій, надзвичайно важливих для людського здоров'я, один із ферментів – гастин – дає нам можливість відчувати смак.Цинк діє як детоксикатор при видаленні надлишку двоокису вуглецю з організму та при детоксикації алкоголю. Цинк впливає на активність статевих та гонадотропних гормонів гіпофізу. Цинк також збільшує активність ферментів: фосфатаз кишкової та кісткової, що каталізують гідроліз. Тісний зв'язок цинку з гормонами та ферментами пояснює його вплив на вуглеводний, жировий та білковий обмін речовин, на окисно-відновні процеси, на синтетичну здатність печінки. Вважається, що цинк має ліпотропний ефект, тобто. сприяє підвищенню інтенсивності розпаду жирів, що проявляється зменшенням вмісту жиру в печінці. Основне фізіологічне значення йоду визначається його участю функції щитовидної залози.Йод, що надходить у щитовидну залозу, піддається окисленню і включається в процес біосинтезу тиреоїдних гормонів. При призначенні внутрішньо йод вибірково накопичуючись у тканині щитовидної залози впливає на функцію щитовидної залози, бере участь у синтезі гормону тироксину, посилює процеси дисиміляції, сприятливо діє на ліпідний та білковий обмін. При недостатньому вмісті йоду у воді та харчових продуктах синтез тироксину порушується і для відновлення нормальної гормональної функції щитовидної залози необхідно введення йоду та його препаратів, що обґрунтовує застосування препаратів йоду для профілактики ендемічного зоба. Залізо входить до складу гемоглобіну, бере участь в обміні кисню у тканинах, у процесах проведення нервових імпульсів, зміцнює імунітет. Потреба у залозі зростає під час вагітності та лактації.Вітамін А. Фізіологічна роль вітаміну А полягає у підтримці нормального стану насамперед епітеліальних тканин (у тому числі слизових оболонок), а також нервової та кісткової тканин. Від вітаміну А залежить здатність бачити при слабкому освітленні. Вітамін Е (токоферол) - антиокислювач, захищає клітини і тканини від вільних радикалів. тканини. Виконує біологічні функції відновника та коферменту деяких метаболічних процесів, є антиоксидантом. Вітамін С необхідний організму для синтезу стероїдних гормонів, нейромедіаторів, колагену та карнітину, всмоктування заліза, стимуляції макрофагів, індукції ендогенного інтерферону,перетворення фолієвої кислоти на її активну форму. Значення вітаміну С у життєдіяльності людини величезне. Він допомагає справлятися із застудними захворюваннями, стимулює імунітет, зміцнює стінки судин. Вітамін D3 збільшує всмоктування кальцію у тонкому кишечнику. Оскільки вітамін D регулює процес засвоєння кальцію та фосфору, він відіграє ключову роль у нормальному формуванні кісток та зубів. Вітамін В1 необхідний для нормальної діяльності центральної та периферичної нервової системи, серцево-судинної та ендокринної систем. Нормалізує кислотність шлункового соку, рухову функцію шлунка та кишечника, підвищує опір організму інфекціям та іншим несприятливим факторам зовнішнього середовища. Вітамін В2 - рибофлавін відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому та жировому обмініу підтримці нормальної зорової функції ока (входить до складу зорового пурпуру і захищає сітківку від шкідливого впливу УФ-випромінювання). Нормалізує ліпідний склад крові. Чинить судинорозширювальну дію, у тому числі на судини головного мозку, покращує мікроциркуляцію, підвищує фібринолітичну активність крові та зменшує агрегацію тромбоцитів. Має дезінтоксикаційні властивості.Вітамін В5 - необхідний для обміну жирів, вуглеводів, амінокислот, синтезу життєво важливих жирних кислот, холестерину, гістаміну, ацетилхоліну, гемоглобіну.Вітамін В6 - відіграє важливу роль в обміні речовин, необхідний для нормальної функціонування. бере участь у синтезі нейромедіаторів,ферментів, гемоглобіну, простогландинів, обміні серотоніну, катехоламінів, глутамінової кислоти, ГАМК, гістаміну, покращує використання ненасичених жирних кислот, знижує рівень холестерину та ліпідів у крові, покращує скоротливість міокарда, сприяє перетворенню фолієвої кислоти. вітамін В8) - бере участь у регуляції жирового обміну, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу та ожиріння, покращує плинність крові (реологію) і перешкоджає утворенню тромбів, а також сприяє еластичності стінок артерій. функцій органів кровотворення, надає антианемічну дію при макроцитарній анемії. Також позитивно впливає на функції кишечника та печінки,підвищує вміст холіну в печінці і перешкоджає її жировій інфільтрації. регуляції обміну амінокислот, стимулює утворення нуклеїнової кислоти РНК, що бере участь у синтезі білка, стримує надмірне відкладення жиру в печінці, сприяє зниженню рівня холестерину в крові та усуненню його з кровоносних судин. Біотин (вітамін Н) - водорозчинний вітамін мікроорганізмах, а також у печінці, яєчному жовтку, нирках, молоці, цвітній капусті та інших рослинних продуктах.регулюючих білковий і жировий обмін, має високу активність. Бере участь у синтезі глюкокінази. Є коферментом різних ферментів, зокрема транскарбоксилаз. За участю біотину протікають реакції активування та перенесення СО2. Біотин вітамін для шкіри та волосся. Завдяки біотину існує здорова кишкова флора. Він стабілізує вміст цукру в крові, необхідний для синтезу жирних кислот, отримання енергії з білків, що надходять з їжею, жирів і вуглеводів, засвоєння глюкози клітинами. Симптоми недостатності біотину: випадання волосся, шкіра обличчя і шиї, що почервоніла і лущиться, а також неврологічні порушення, депресія.нормалізує рухову функцію шлунково-кишкового тракту та діяльність м'язів.РекомендуєтьсяРекомендується як біологічно активна добавка до їжі - додаткового джерела вітамінів, мінералів.Протипоказання до застосуванняІндивідуальна непереносимість компонентів препарату, вагітність, годування груддю.Спосіб застосування та дозиДорослим по 1 капсулі 1-2 десь у день під час їжі. Тривалість прийому: 4-6 тижнів. Можливі повторні прийоми протягом року.Запобіжні заходи та особливі вказівкиПеред застосуванням слід проконсультуватися з лікарем.Умови відпустки з аптекБез рецептаВідео на цю тему